En rymdmetafor till förändring

Visst har vi hört predikan många gånger, att vi måse förändra vår livsstil och hushålla med resurser för att rädda miljön och därmed mänskligheten. Boring.

Vad sägs istället att omges av den senaste teknologin, göra något hippt och samtidigt medverka till en hållbar framtid? Låter klart roligare.

Sky Lab Shower Houston Space Center. Photo by: NASA

I veckan lyssnade jag till Cecilia Hertz, sveriges enda rymddesigner och ESA-ambassadör med uppdrag föra hem rymdteknologi till Tellusbaserad industri. Utöver en mycket intressant dragning var det just tankesättet att leva som en astronaut som fick mig att kicka igång tankar.

Cecilia berättade att begreppet ”att leva som en astronaut” innebar att man ständigt måste prioritera vilka resurser man ska ta med upp i rymden samt hur man hushåller med dessa. Trots allt kostar det sådär 150 000 kronor att skjuta upp varje kilo i omloppsbana. Så hur hanterar man t ex hygien när vattenmängden är begränsad? Jo, genom återvinning och rening. En teknik som idag finns att tillgå även på jorden och sparar 90% vatten samt 80% energi i kombination med att du duschar i renare vatten än den du tillförde. När nu trångbodda Megastäder växer fram måste logistik, energi, transport, livsmedel, vattentillförsel, buller och annat lösas på litet utrymme med begränsade resurser – precis som i rymden.

Att tänka som en astronaut är garanterat sexigare än pekpinnar!