Glugg in i framtiden

Det rörliga mediet är idag i allas ägo och tillhör vardagen. Vi använder det  för att uttrycka oss själva, föra kunskap vidare eller att dokumentera samtiden. Men inte bara. Filmen är också fantastisk att förflytta oss i tid och rum. Att visualisera gissning av framtiden ger oss möjlighet att reflektera över besluten vi tar idag.

Ta scenen ur den andra Matrixfilmen där Neo och Morpheus tittar på maskinerna inför annalkande anfall och säger ”där är en maskin som gör syre, och där en som försörjer den med kraft. Jag vet inte vad alla maskiner gör men vi kan inte leva utan dem”. Scenen kan tolkas olika men här återfinns såväl rädsla som tilltro till teknik och visar på vår hjälplöshet när vi inte längre kan tillfredsställa våra grundbehov utan den. Ja, automatiseringens påverkan på vårt samhälle sätter redan nu globala spår, t ex genom robothandelns påverkan på världsekonomin. Hur hanterar vi den utvecklingen, t ex i ansvarsfrågan för en felaktig automatparkering, kraschlandning eller operation – maskinens, tillverkarens eller användarens?Medeltida framtid - Soldat från Star Wars på djur och med lans i handen

Något som vi ofta möter i Science Fiction är samhällen där högteknologi lever hand i hand med en medeltida livsstil. Vagn dragen av djur bredvid en intergalaktisk farkost är ingen udda scen i dessa filmer. Till för några år sedan trodde jag inte att de kunde samexistera men börjar mer och mer se att dagens trender lutar ditåt. Till exempel att geotagga smultronställen,  och se på livesända föreställningar från operan medan man metar på bryggan.

Vilken vision ger Hollywood oss om lösningar på åldrande, sjukdomar, samhällsklyftor, matförsörjning, klimatsituation och familjekonstellationen? För att inte tala om eventuell samexistens med maskinerna (Blade Runner, iRobot m fl)!

Testa själva. Använd filmen som katalysator för dialog om framtiden. Jag tror att mycket innovativt kommer utav det. Såväl antropologiskt som kreativt kring framtida produkter och tjänster.

Med förhoppning att ni ser er nästa film med nya ögon.

/Team MF